به گزارش راهبرد معاصر؛ محمد حسین عزیزی افزود: شیرهای صنعتی موجود در بازار ایران که در کارخانههای معتبر تولید میشوند، استاندارد هستند و میزان آفلاتوکسین آنها کمتر از حد مجاز است و علاوه بر کنترل قبل از تولید، بعد از ورود به بازار هم در چندین نوبت کنترل میشوند.
وی افزود: بیشتر شیر خامی که به کارخانههای لبنیات وارد میشوند از دامداریهای صنعتی میآید. حدود ۶۰۰ دامداری صنعتی در کشور داریم که شیر مورد نیاز صنعت لبنی کشور را تامین میکنند. علوفهای که در این دامداریها استفاده میشود تحت نظارتهای سختگیرانه وارد کشور میشوند و میزان قارچ آفلاتوکسین در این علوفهها در حد مجاز است بنابراین وقتی تغذیه گاوها در دامداریهای صنعتی سالم باشد، شیر آنها نیز از این نظر سالم است.
مدیر کل نظارت بر مواد غذایی سازمان غذا و دارو ادامه داد: اگر موردی از شیر در بازار باشد که میزان آفلاتوکسین آن بالاتر از حد مجاز باشد، در لبنیات فله و سنتی است که هیچ نظارتی بر کیفیت آنها وجود ندارد، نه شیر این مراکز از نظر سم آفلاتوکسین کنترل میشود و نه از نظر دیگر آلودگیها مورد بررسی قرار میگیرند. جایی که فقط یک یا چند تا گاو هست، نظارتی هم وجود ندارد. نظارتها در دامداریهای صنعتی و مراکز جمع آوری شیر انجام میشود و در این مراکز مشکل عمدهای وجود ندارد.
عزیزی گفت: توصیه سازمان غذا و دارو به مردم این است که از شیر و لبنیات سنتی و فلهای استفاده نکنند، چون نظارت و کنترلی روی این محصولات نیست و اصولا نظارت بر این محصولات و مراکز که بسیار کوچک و پراکنده هستند امکانپذیر نیست.
وی افزود: نظارت بر مراکز عرضه لبنیات سنتی با سازمان غذا و دارو نیست به همین علت با آگاهی دادن از مردم میخواهیم این محصولات را استفاده نکنند و اگر مصرف کردند مسئولیت خطر و تبعات آن به عهده خود مصرف کنندگان است.
آفلاتوکسین (Aflatoxin) قارچی است که اگر میزان زیاد آن از طریق مواد غذایی وارد بدن انسان شود میتواند سرطان زا باشند.
محمدرضا شانه ساز پیش از این به خبرنگار ایرنا گفت که میزان افلاتوکسین موجود در شیرهای تولیدی در صنایع لبنی کشور در بیش از ۹۷ درصد موارد استاندارد و کمتر از حد مجاز است؛ بنابراین مصرف شیرپاستوریره هیچ نگرانی ندارد، اما مصرف نکردن این مایع حیاتی و ضروری حتما پیامدهای ناگواری از جمله پوکی استخوان را به همراه خواهد داشت.
به گزارش ایرنا، حد مجاز استاندارد افلاتوکسین شیر در صنایع لبنی ایران ۱۰۰ نانوگرم در لیتر است. این میزان در آمریکا حدود ۵۰۰ نانوگرم است بنابراین استاندارد ایران ۵ برابر سختگیرانهتر از آمریکاست و با توجه به سرانه اندک مصرف شیر در ایران که حدود یک پنجم حد مطلوب است، مردم هر چقدر هم شیر پاستوریزه مصرف کنند میزان ورود این قارچ در بدن ایرانیان به قدری نیست که تجمع این قارچ در بدن جای نگرانی داشته باشد و میزان پایین سرطان کبد در ایران نیز گواه این موضوع است.